Home » 2015 » July » 14

Сомът в наши дни е най-голямата сладководна риба обитаваща водите ни. Едни от най-добрите екземпляри улавяни някога достигат 3 метра дължина и тежат в порядъка от над 100 кг.
Морските обитатели моруните, не могат да се равняват на удоволствието, което носи улова на сом, защото не се хващат, чрез спортен стил риболов и обитават Дунава само в размножителния период. 
Сома се характеризира като риба с голяма глава, мустаци и широка уста. Той достига дължина до 5 метра, а теглото му до 300 килограма. Днес се хващат екземпляри с по-малки размери, но обичайно срещаните и ловени парчета са от по 60 кг и достигат дължина до 2 метра.
Смята се, че европейският сом е роднина с тези видове от, преди ледената епоха. Той е обявен за реликва, поради древната си същност, съхранена до наши дни, която не позволява на никой да го обърка, с която и да било друга риба.
Сома има типи ... Read more »

Views: 1176 | Added by: pamashina | Date: 2015-07-14 | Comments (0)

Наименование: Уклей
Други названия: уклейка, блескач, терзийка, пръскач, беловар, чаушан
Латинско наименование: Alburnus alburnus

Описание

Уклеят е риба от семейство шаранови. Дебелият и тромав шаран е роднина на малката сребриста рибка.
Размерите й варират в шарени параметри. Най-характерната дължина е между 15 до 20 см, а теглото й достига от 80 до 100 г. 
Добрите въдичари обаче знаят слуичаи, в които са хващани парчета уклей достигащи до 25 см. дължина и по 160 до 200 грама на тегло. Тези данни са посочени е рибарските рубрики “Златната въдица”, “Добър улов” и “Лична слука”, където има и приложения на снимки. Все пак рекордни по размери уклейчета се срещат твърде рядко и те са единични изключения.
Уклеят има продълговато, сплескано в страни тяло и чрез изящество и хармоничност извършва своето придвижване ... Read more »

Views: 771 | Added by: pamashina | Date: 2015-07-14 | Comments (0)