Home » 2015 » July » 15

Днес има внушителен асортимент от материали и такъми за поводи и монтажи, разнообразието на които може да обърка начинаещия. За улеснение на риболовеца, магазинът предлага готови и висококачествени такъми.

Един от най-популярните съвременни монтажи се нарича "Хеликоптер" (Helicopter Rig). При замятане поводът или се върти, подобно на перка на хеликоптер, или не се върти, но разположението на тежестта на края на основното влакно спомага за увеличаването на дистанцията на зятане и възпрепятства оплитането на такъма.

Има специални "роторни възли" с особени мъниста, но по принцип базов вариант на хеликоптерен монтаж може да се направи и от подръчни материали. За монтажа, показан на снимката, ще ви трябват тежест, влакно, две гумени тръбички, дълга еластична силиконава тръбичка, вирбели и три гумени мъниста.

Особено внимание трябва да се отдели на ... Read more »

Views: 2054 | Added by: pamashina | Date: 2015-07-15 | Comments (0)

Различните ароматни добавки (ароматизатори) към захранките винаги са били обект на интересни дискусии по повод тяхното използване. Освен стандартната база, която съставя основаната част от една захранка, риболовците винаги се стараят да добавят нещо допълнително, нещо уникално, което да им позволи да примамят повече риба пред себе си. Често отделните риболовци пазят в тайна използваните от тях добавки и аромати.

Рибите имат много добре развито обоняние, благодарение на което различават и биват привличани от различни аромати в много малки концентрации. Затова ароматът на захранката е от голямо значение. Обонянието дава информация на рибата за вкуса. Вкусовите рецептори на рибата в устата и на мустачетата около нея дават информация за храната и имат решаваща роля във взимането решения - дали да се храни или не.

Доказано е, че всички шаранови риби реагират ед ... Read more »

Views: 906 | Added by: pamashina | Date: 2015-07-15 | Comments (0)