Home » 2015 » June » 12

Във връзка с никулденските празници, инспектори на ИАРА извършват масирани проверки по водоеми и търговски обекти в цялата страна. През последните няколко дни са проверени близо 100 постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти в страната, като иззетата риба от нерегламентирани търговци е близо 250 кг. Инспекторите на ИАРА са съставили 12 акта за нерегламентирана продажба и транспорт на риба, както и за извършване на стопански риболов. От проверките на водоеми в страната са конфискувани над 2 км бракониерски мрежи и риболовни уреди.Инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Велико Търново са извършили 24 проверки по търговски обекти и открити щандове за продажба на риба в района на Велико Търново, Свищов и Павликени.  Инспекторите са съставили 2 акта за нерегламентирана продажба на риба на лица в с. Петко Каравелово и с. Самоворне, които са про ... Read more »

Views: 893 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-12 | Comments (0)

Слушал съм хиляди разкази за риболов на река Дунав, за това, колко много риба има и колко е специфичен риболовът. Но когато човек застане на брега на тази величествена река, разбира колко е незабележим. Пристигнах във Видин заедно с приятели, пренощувахме в един от хотелите, а рано сутринта реших да ловя риба. Обадих се на вуйчо Дебелия, но така и не успях да открия някакво прословуто място, и се отправих към с. Дунавци – по информация на един от сътрудниците на в-к “Къде кълве рибата”. Мястото, където се настаних, е известно като “Пристанището”, което всъщност е доста пресилено, тъй като имаше само няколко стари изкорубени лодки. Пристигайки на реката, започнах да подготвям подхранката. Неведнъж съм чувал, че на Дунава се лови на мамка, но аз все пак смятах, че може да се храни и по стандартния начин с топки. Бях се подготвил добре, като носех с мен около ... Read more »

Views: 1246 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-12 | Comments (0)

Уловът им е въпрос на живот и смърт

Огромни риби от типа Моруна плъзнаха по река Дунав.Те са способни да убият всяко същество, което им се изпречи на пътя. Запознати разказват, че има екземпляри, които могат да се определят като истински чудовища и посочват като пример, че тежат около 880 килограма. Някои от рибарите са успели да хванат и риби с дължина близо половин метър (480 сантиметра).Историята помни много смъртни случаи на рибари, които са се опитали да заловят рибата-гигант.През 1994 групичка рибари отишли на лов в средата на река Дунав.Уловът на рибите-убийци, е въпрос на живот и смъртУловът на рибите-убийци, е въпрос на живот и смърт
Съвсем неочаквано за тях, лодката им била преобърната от огромна риба и те паднали в студените води на реката.
Два дни по-късно единият от групата рибари бил открит на дъното с впити в тялото му куки.
Другият рибар пък бил отнес ... Read more »

Views: 812 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-12 | Comments (0)

Язовирните стени винаги са били притегателно място за рибарите. Големите дълбочини в близост до бреговете, където рибата намира спокойствие, предлагат възможности за разнообразен риболов с различни методи и примамки. Вярно, бреговете обикновено са голи, без растителност и възможност за укритие, но пък строго определеният наклон на язовирната стена улеснява избора на оптимална позиция в далечина и дълбочина. И според наклона лесно ще преценим дълбочината на определено разстояние от брега, а тя ще е такава по цялата дължина на стената.

Язовирната стена в класическия си вид е облицована с необработени камъни. Това създава сериозни затруднения за рибарите поради честото закачане на куките. Някои стени на по-новите язовири са изградени от готови циментови плочи ("Огняново", "Ботунец") и там не съществуват подобни проблеми. От друга страна, неравното, назъбено каменисто д ... Read more »

Views: 1004 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-12 | Comments (0)