Home » 2015 » June » 25

Щуката е атрактивен и популярен хищник, обект на целогодишен риболов у нас. Носи й се славата на вечно гладна, но в действителност уловът й, особено в последните години, е труден дори във водоеми, за които се знае, че са с добри запаси. Лови се успешно чрез всички популярни методи както с естествени, така и с изкуствени примамки. Това обаче не означава, че на определен водоем можем да разчитаме на успех с всяка заложена за нея въдица.
В следващите редове ще споделя някои мои убеждения, свързани с избора на подходяща тактика на риболов, която налага конкретната обстановка на малки затворени водоеми. Мисля си, че именно тактиката понякога куца на въдичарите-щукари, които са привикнали към традиционни методи и твърде рядко се наемат да импровизират. Залага се на опита от минали излети или години, а това може да се окаже погрешно. Защото дори в дни на явна активност хищникът показва твърде р ... Read more »

Views: 1026 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-25 | Comments (0)

Това е един от основните елементи на риболовната линия, без които не може. Важно е да се отбележи, че оловото не само изпълнява основната си функция като тежест за замятане и потапяне на стръвта. Тя подпомага процеса на засичане в момента на поемането на стръвта от рибата. Тъй като в повечето случай рибата се самозасича, това означава, че формата и размерът на тежестта би трябвало да оказват сигурна опора за куката, за да може тя здраво и надеждно да се забие дори и ако устните на рибата са по-твърди.
Ако линията е балансирана правилно, рибата няма почти никакъв шанс и е абсолютно сигурно, че ще се закачи на куката ни. В зависимост от своята форма тежестите изпълняват различни функции. Тези с плоска и ръбеста форма нямат аеродинамична форма и не летят добре. Подходящи са за линии и монтажи, при които е необходимо да има твърда връзка между тежестта и куката. В този случай тежестта играе ... Read more »

Views: 869 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-25 | Comments (0)


Ползвам, монтаж с троен вирбел основата към повода-с две плоски олова последователно едно след друго по 100гр със сеѝфти клипс дирекно за единия краѝ на троѝния вирбел,а на другия повода ,и нямам ядове при по-силно течение,и от оплитане на каквото и да е било.За плувка ползвам прозрачно голямо булдо с проълдаговата форма задължително,през което прекарвам през двата му края повода с куките-и така без възел регулирам разтоянието което искам да е от рибката!Успех!Тоя монтаж няма грешка при силно течение за сом.Като на Дунава е много дашен и от към бяла риба.Тъй като целта на оловата ми е да са едно след друго,и да обхванат по голяма площ на дъното,за по-голям ефект на застопоряване на самия монтаж при по-силно течение. Този монтаж е едно към едно със шарнджйиския със сеифти клипс на косъм.Самоче аз слагам троен вирбел+ 2 сто грамови плоски олова.Да го кажем + още едно допълнително дирек ... Read more »

Views: 1361 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-25 | Comments (0)