Home » Entries archive
« 1 2 3

За да хванете сом, въобще не е задължително да усвоявате техниката за риболов с кльонк или да обикаляте надлъж и нашир реките, влачейки воблери с размер ХХL. Старата добра дънна линия в определени случаи може да бъде не по-малко резултатна.
 
Дънна линия
 
Сомската дънна линия се състои от мощна пръчка, макара, плетено влакно и тежест, която подбираме според вида на използваната примамка, дебелината на влакното и силата на течението, ако ловим на река,  но обикновено не по-малко от 200-300 г. Най-добре е да използвате подвижна тежест, тъй като тя позволява на сома да вземе примамката, без да почувства съпротивлението на тежестта. Напълно достатъчен е повод с дължина от 40 см. Куката трябва да е здрава, качествена и единична – такива сомът по-дълбоко гълта, а закачането за закачки е по-рядко, отколкото с тройка. Избирайте модели с дълги дръжки – п ... Read more »

Views: 999 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-09 | Comments (0)

На 28 януари в зала 1 на Общината се състоя среща с представителите на рибарската общност в Свищов. 
Инициатор за срещата бе кметът Станислав Благов, а повод за провеждането й бе да се предостави информация на заинтересованите за отворените в момента мерки по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".
На срещата бяха поканени и взеха участие регистрирани рибари и фирми за стопански улов по Дунав, собственици или арендатори на водни обекти за производство на риба или други водни организми, преработватели на риба, рибни продукти и водни организми, собственици на магазини за продажба на риба и рибни продукти. В дискусията се включиха и еколози – представители на Българското дружество за защита на птиците от Свищов и Бургас.
От страна на Управляващия орган на Оперативната програма на поканата на кмета се отзоваха началникът на Териториалното звено във Велико ... Read more »

Views: 553 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-09 | Comments (0)

Рибарското селище Чамурлука, което се намира до Свищов е напълно залято от придошлия Дунав. Нивото на реката се покачва непрекъснато, като за последното денонощие е регистрирано ниво от 764 см. Почти всички рибарски къщи и фургони са наводнени. Местни рибари, които не са предвидили такова покачване и не са построили жилищата си достатъчно високо, вече са напуснали постройките. Придвижването в селището става единствено с лодка, а местен рибар дори се пошегува, че при тях е станало като във Венеция. 
В близкото село Вардим реката заплашва да залее първия ред къщи. До момента водата е стигнала до оградите и ако нивото се покачи с още няколко сантиметра ще залее и дворовете. От местното звено на Гражданска защита са готови с организацията по евакуирането на жителите. В съседното село Нов град ситуацията е подобна. На по-ниските места водата вече е заляла посеви и овощни градини. 

Сел ... Read more »

Views: 503 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-09 | Comments (0)

Когато става дума за атмосферните условия и въздействието им върху поведението на рибите, трябва да знаем, че това е комплекс от фактори, взаимно свързани помежду си. Състоянието на времето се характеризира от атмосферното налягане, температурата на въздуха, валежи, ветрове, облачност, слънчево греене. Когато казваме, че времето се влошава, значи повечето от изброените параметри се променят в негативна за сезона посока. При стабилно време - определящите фактори са устойчиви, без резки колебания.

Искам да се спра по-подробно на облачността, защото тя влияе както косвено върху другите фактори на времето, така и пряко върху конкретното поведение на рибата за всеки отделен водоем. Много често се случва да се радваме на тихо, приятно и слънчево време, да упорстваме през целия ден с всевъзможни промени в тактиката и да останем разочаровани. Хубавото за нас време не означава, че то се п ... Read more »

Views: 643 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-09 | Comments (0)

1-10 11-20 21-24