Home » 2015 » June » 9 » В облачно време-накъде с въдиците?
10:39 AM
В облачно време-накъде с въдиците?

Когато става дума за атмосферните условия и въздействието им върху поведението на рибите, трябва да знаем, че това е комплекс от фактори, взаимно свързани помежду си. Състоянието на времето се характеризира от атмосферното налягане, температурата на въздуха, валежи, ветрове, облачност, слънчево греене. Когато казваме, че времето се влошава, значи повечето от изброените параметри се променят в негативна за сезона посока. При стабилно време - определящите фактори са устойчиви, без резки колебания.

Искам да се спра по-подробно на облачността, защото тя влияе както косвено върху другите фактори на времето, така и пряко върху конкретното поведение на рибата за всеки отделен водоем. Много често се случва да се радваме на тихо, приятно и слънчево време, да упорстваме през целия ден с всевъзможни промени в тактиката и да останем разочаровани. Хубавото за нас време не означава, че то се приема така и от рибите. При тях важат други критерии, затова не бързайте да се радвате на прогнозите на синоптиците.

Практиката ме е научила да приемам с повече надежда прогнози за облачно време, дори с вероятни превалявания и временно усилване на вятъра през по-голямата част от активния сезон.

Когато атмосферните условия са устойчиви, подходящи за риболов, слънчевото греене се отразява най-вече на бдителността на рибите. В нагрятата вода видимостта се увеличава, а ако времето е тихо и липсва вълнение, рибите без усилия следят всяко движение по бреговата ивица и се съобразяват с всичко, което им се стори подозрително. Тогава са значително по-плашливи и за сериен улов не може и дума да става. Разбира се, тук имам предвид по-плитководните басейни, като маловодни реки или малки затворени водоеми с неголеми дълбочини.

Класически пример като илюстрация на казаното, е поведението на рибата по праговете на река Искър, под стената на едноименния язовир. Водата там е изключително бистра, сравнително плитка и маскировката е най-важното условие да измъкнем по някой кефал. Ако времето е облачно, имаме реални шансове да направим добър улов, при задължително съобразяване със спецификата на такъв риболов. Най-важно е да заемем неподвижна позиция, по възможност сред растителност и методично да пускаме стръвта в един и същ участък. Постепенно рибата се успокоява и примамката я привлича. На подходящо избрано място дори можем да се установим за дълго време. Вярно, след всеки 2-3 извадени риби ще има период на затишие, но после пак ще се върнат. Ако се застоим на същото удобно място, но в слънчево време, ще се окаже, че ние виждаме примамката по целия и път, а ако се вгледаме, ще забележим дори силуетите на преминаващи кефали. Многократно съм наблюдавал как старателно заобикалят преминаващата стръв без да и обърнат внимание. А изкуствените примамки ги плашат още повече, вместо да ги привличат.

Спомням си един пролетен риболов по тези места в облачен дъждовен ден. Само от един вир измъкнах около тридесет кефала с различни размери. Бях добре маскиран и пусках стръвта надолу, към края на вира, където рибата не подозираше опасност. През целия ден кълвеше на серии. След силен период кефалите явно се смущаваха, вероятно напускаха опасното място, уплашени от плясъците на уловените, но после бързо се завръщаха. Ентусиазиран от успеха, още на следващото утро бях пак там. Но времето се изясни и напече приятно пролетно слънце. Когато огря моя вир, разглеждах без усилия целия му дънен релеф, който предния ден беше останал невидим за мен. В тази обстановка, въпреки старанието ми, останах със скромен улов от няколко дребни кефалчета.

Този и други подобни излети са ме убедили, че по тези места реката е примамлива само в облачно време. Затова предпочитам пролетта за посещения там, понеже тогава може да се съчетае традиционната пролетна активност на рибата с мрачен и дори ветровит ден.

Подобна картина съм наблюдавал и при посещенията си по река Тополница, макар че облачното време само по себе си не е гаранция за активност на рибата. То просто помага да се притъпи бдителността и. Ако времето е необичайно студено, духа леден вятър или пък водата е в неподходящо за сезона състояние, то предимствата ни при маскировката губят значение.

През летния сезон слънчевото греене допълнително нагрява и без това топлата вода и прави рибата ленива и апатична. Кой не е наблюдавал стадата от кефали, които се препичат мързеливо в най-горните водни слоеве, без да обръщат внимание на каквато и да е стръв? Това типично за речните обитатели поведение често се приема и от язовирните риби. В периоди на горещини кълването прогресивно намалява, успоредно с обедняването на водата откъм кислород.

Не бива обаче да приемаме с надежда всякакъв вид облачност. Когато през лятото небето внезапно посивее, а далечните тътени предвещават приближаваща буря, по-добре е да оставим мераците за следващия ден. Далеч по-добри шансове ще имаме на следващото утро, дори небето да се е прочистило и облачността бързо да се разсее. Най-вероятни успехи през лятото ще имаме в облачно и спокойно време, а още по-добре, когато лек ветрец къдри повърхността.

Отново с пример искам да се върна към практиката. Карах отпуската си на неголям равнинен язовир в Търговищка област. За дълъг период времето беше типично лятно - тихо, слънчево и горещо. От серията заложени дънни въдици успявах да извадя по няколко едри сребристи каракуди дневно и то в строго определен часови график - от 8 до 12 часа. След обяд не пипваше. Когато времето се заоблачи и излезе западен вятър, обстановката се промени. Активността на рибата видимо се увеличи, а часовият график се разшири. Започна да се обажда и шаран. За два дни облачно и ветровито време извадих повече риба, отколкото за седмица в горещините.

През зимата обаче, когато преобладават облачните мъгливи дни, крехките слънчеви лъчи може да се окажат ценен помощник. Тогава рибата се радва на прогряването на водата и ако водоемът е открит, без ледена покривка, слънцето стимулира "зимните" риби. Показването на слънчеви лъчи след дълъг период на облачно време може да бъде сигнал за по-усилено хранене.

Веднага се сещам за интересен зимен риболов по река Арката, Радомирско. Упорствах в мрачно, тихо и студено време. До обяд не забелязах никакви признаци на живот в реката. Едва в ранните следобедни часове слънцето започна да пробива сивите облаци и рибата, като по команда, взе да проиграва по повърхността и да посяга към стръвта. Отначало плахо, внимателно, после все по-уверено. Само след час обаче облаците отново надделяха и кълването спря.

При речен пъстървов риболов е от особена важност дали ще случим слънчево или облачно време. И ако в гориста местност ще можем да разчитаме на падащите сенки на дърветата, то в открити участъци много трудно ще излъжем пъстърва в слънчево време. Дори самата риба избягва прогрятите от слънцето места, защото там е видима и се чувства уязвима. Далеч по-добри шансове предлага мрачното, облачно време. То значително ще ни улесни в усилията да останем скрити от погледа на рибата, а и ще отпадне нуждата да я търсим само в сенчести участъци. За пъстървовия риболов дори и зимното слънце е неприемливо, понеже тогава липсва зеленина, която често ползваме като естествена маскировка.

Облачното време се отразява различно през различните сезони. И може както да ни помогне, така и да ни попречи в риболова. А за нас остават изводите, че трябва да съобразяваме маршрута на планираните излети със синоптичните прогнози и сезона. В активния сезон, през топлата част от годината, аз очаквам с нетърпение прогнози за облачно или влажно време, за да потърся плашливи риби в маловодни басейни. Там, където уловът под преките слънчеви лъчи е обречен на провал. Ако синоптиците предвещават слънчево време, по-разумно е да се ориентирам към по-големи водоеми, с обширни водни площи. Слънчевото греене по-слабо влияе на рибата в подобна обстановка. Най-много да я издигне към повърхността, но за това си има съответната методика на риболов. Ако не сме претенциозни към точно определен вид риба, можем да импровизираме и да наблегнем на най-достъпните за деня, защото промените на времето не са еднозначни за всички риби. Едни ги приемат безпрекословно, като прекратяват всякаква активност, други се засягат далеч по-слабо. И в най-неблагоприятното време има начин да предизвикваме някаква риба и обратно, дори в очевидно подходящ ден - търсеният вид остава пасивен.

Ако си "учим уроците", които ни дава практиката, ще можем да координираме действията си и донякъде да се възползваме от познанията за влиянието на различните атмосферни условия. Казвам донякъде, защото риболовът е непредсказуем спорт и изключенията като че ли са част от правилата му. Вероятно затова е толкова привлекателен.

Views: 641 | Added by: pamashina | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar