Home » 2015 » July » 15 » Ароматни добавки към захранката
10:22 AM
Ароматни добавки към захранката

Различните ароматни добавки (ароматизатори) към захранките винаги са били обект на интересни дискусии по повод тяхното използване. Освен стандартната база, която съставя основаната част от една захранка, риболовците винаги се стараят да добавят нещо допълнително, нещо уникално, което да им позволи да примамят повече риба пред себе си. Често отделните риболовци пазят в тайна използваните от тях добавки и аромати.

Рибите имат много добре развито обоняние, благодарение на което различават и биват привличани от различни аромати в много малки концентрации. Затова ароматът на захранката е от голямо значение. Обонянието дава информация на рибата за вкуса. Вкусовите рецептори на рибата в устата и на мустачетата около нея дават информация за храната и имат решаваща роля във взимането решения - дали да се храни или не.

Доказано е, че всички шаранови риби реагират еднакво на определен вид аромат, като някои видове имат свои специфични предпочитания. Бабушката реагира на аромата на ванилия, поради което всички захранки за червеноперка съдържат ванилия. Известно е, че платиката доста положително се отнася към белгийския ароматизатор Brasem. Шаранът пък си обича вкуса на ягода, което е дало повод за изработването на захранки с такъв аромат.

Изброените аромати обаче не привличат категорично само определени видове риба - на тях биха могли да налетят и други риби.

Наред с всичко това, трябва да се отчита и сезонът, тъй като изменението на температурата на водата влияе на апетита. Известно е, че през лятото рибата обича сладките храни, докато през зимата отдава предпочитание на соленото. Добавянето на една лъжичка сол на три килограма суха зимна захранка повишава вероятността за улавяне на едри червеноперки. Страничният ефект на солта се състои в това, че от нея хирономусите умират, което снижава привлекателността на захранката за дребните риби, но пък от друга страна, съвсем нелоша работа върши за по-едрите.

Източник: www.nasluka-shop.com

Views: 896 | Added by: pamashina | Rating: 2.7/34
Total comments: 0
avatar