Home » 2015 » June » 16

Сома е най-големия хищник в Европа обитаващ пресноводните води, и няма нищо удивително, че хващането на „мустакатия” гигант се явява мечта за всеки риболовец. На практика това не е никак трудно, но затова се иска знания, които се натрупват с години и много практика. Дори и най -малкия елемент в нашето сомско оборудване трябва да бъде с високо качество, а като цяло всичко трябва да е съвършено. Също така важна роля има правилния избор за местата където ще го ловим. 
На река Дунав започнах да ловя сом като ученик , това беше в далечната 1959 г. Когато баща ми ме заведе за пръв път на риболов с лодка. То беше радост ...беше чудо. Цяла нощ не съм спал, че ще тръгваме рано сутринта заедно с негови колеги и ще стоим на реката цяла седмица. То беше такава подготовка. Тогава във всяка къща имаше достатъчно много вино и ракия.. Спомням си, че от къщи баща ми взе една дамаджана ... Read more »

Views: 1916 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-16 | Comments (0)

Общо взето, най-важният критерий, според който се разделят видовете монтажи за риболов на тежко, е типа на тежестта, с която са изградени. Основните монтажи са два – с подвижна и с фиксирана /или крайна/ тежест.

 

 

Фиг. 1

 

Редът на елементите в монтажа с подвижна тежест е: основно влакно, стопер /не е задължително/, тежест, перла, двоен вирбел, повод, кука. При него основното влакно преминава или през самата тежест, или през ухото й. Участъкът от линията, в който тежестта се движи, по принцип е ограничен само от долната страна посредством двоен вирбел. В доста варианти на този монтаж обаче е поставен и горен ограничител - освен обикновен силиконов стопер, за целта може да се ползва мека оловна съчма или да се направи стопер от капронов конец например. Разстоянието между вирбела ... Read more »

Views: 6313 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-16 | Comments (0)