Home » 2015 » June » 10

Всеизвестно е колко много е зависима рибата от атмосферните условия и колко много фактори влияят на успешния й улов. А ако капризите на времето започнат да пречат и на нормалната работа на риболовеца, то тогава обстановката се усложнява допълнително. По-умерените въдичари вероятно ще прекратят излета, но онези, непоправимите ентусиасти, нито от дъжд се плашат, нито от студ или вятър. И за да не останат разочаровани, ще трябва да се съобразяват със създалата се обстановка и да се нагаждат към нея.Често се коментира как се отразяват ветровете върху поведението на рибата и каква е оптималната позиция, която трябва да заемем, за да разчитаме на успех. Но в повечето случаи се говори за открити водоеми, с голяма водна площ, където ветровете вдигат големи вълни. Там действително риболовът се подчинява на силата и посоката на вятъра и често е наложително да се търси подветрен бря ... Read more »

Views: 874 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-10 | Comments (1)

През последните две-три години в българския риболовен печат се изписаха стотици статии, свързани с риболова на воблер. В много от тях има истини и факти, черпени от практическия опит на авторите, но има и материали (и то много на брой), които само могат да заблудят тепърва навлизащите в този спорт. Тези заблуди (мога да ги нарека и лъжи) трябва да лежат на съвестта на авторите си (от колегиалност няма да споменавам имената им), които в много случаи пишат без да имат достатъчно практически опит в този риболов.Лично аз ходя за риба повече от 15 години, а в последните 4-5 години се занимавам единствено с риболов на воблер. Имам над 200 излета с тази изкуствена примамка и смея да твърдя, че въпреки сравнително скромния ми практически опит, мога да установя някои закономерности в този вид риболов. Бързам да уточня, че говоря за риболов на воблер от брега, при който досега с променлив успех съм хв ... Read more »

Views: 776 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-10 | Comments (0)

Щуката е атрактивен и популярен хищник, обект на целогодишен риболов у нас. Носи й се славата на вечно гладна, но в действителност уловът й, особено в последните години, е труден дори във водоеми, за които се знае, че са с добри запаси. Лови се успешно чрез всички популярни методи както с естествени, така и с изкуствени примамки. Това обаче не означава, че на определен водоем можем да разчитаме на успех с всяка заложена за нея въдица.В следващите редове ще споделя някои мои убеждения, свързани с избора на подходяща тактика на риболов, която налага конкретната обстановка на малки затворени водоеми. Мисля си, че именно тактиката понякога куца на въдичарите-щукари, които са привикнали към традиционни методи и твърде рядко се наемат да импровизират. Залага се на опита от минали излети или години, а това може да се окаже погрешно. Защото дори в дни на явна активност хищникът показва твърде различно отношен ... Read more »

Views: 723 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-10 | Comments (0)

Обект на дънния риболов са предимно рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното. 

Дънният начин на живот е оформил по различен начин главите на дънните риби в сравнение с тези, които обитават по - горните слоеве на водата. При дънните риби устата им е насочена
надолу, за да могат да се ровят в тинята. 

За разлика от тях при рибите, които обитават средните и горните слоеве на водата, устата е или в горно или в средно положение. Така те могат да ловят паднали насекоми във водата, а хищниците да атакуват жертвите си. 

Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:

- Въдица - най-добрите и най-често употребявани са коленните пръти с дължина от 3.60 м., като единственият им проблем е транспортната дължина.
Този фактор кара някой колеги да предпочитат телескопичните въдици. Коленна или телескопична акцията и трябва да е око ... Read more »

Views: 734 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-10 | Comments (0)

Подвижна плувка
За да се компенсира това неудобство, още през миналия век в английската риболовна школа започва употребата на подвижната плувка. 
При нея имаме халкичка или две халкички, през които основното влакно може свободно да преминава. Така при обиране на линията подвижната плувка има възможност да слезе чак до възела на повода или дори до утежняващите сачми. 
При замятане тя лети близо до утежнението и чак след като падне във водата, тежестта повлича линията през нейните халкички. 
Фиксирането на избраната дълбочина става чрез малки пластмасови или силиконови сцепени перли, с възелче от тънък ластик или памучен конец, които се поставят някъде по основното влакно над подвижната плувка. 
Предназначението им е, когато тежестите повлекат основното влакно и то се изниже до избраната дълбочина, стопперлата или възелчето да заседнат ... Read more »

Views: 906 | Added by: pamashina | Date: 2015-06-10 | Comments (0)